Fii sincera, te va costa mai putin.

Odata ce vei termina acest articol de citit, sper sa iti schimbi putin perspectiva vizavi de acest domeniu. Opinia “publica”, de multe ori tinde sa se afle in extreme indiferent de subiect. In cazul videochat-ului de obicei se rastoarna roaba cu oameni moralisti, perfecti, cu principii … dar noi ne-am plictisit de aceste clisee asa ca o sa le combatem cu bun simt, prin exemple si totodata cu indiferenta.

In primul rand, cine esti TU pentru cei / cel din fata ta sa oferi explicatii de orice natura? Iti ofera acele persoane un ajutor real la ananghie? Iti sunt prieteni? Crezi ca ai prieteni reali? Suna-i acum, spune-le ca nu ai unde sa locuiesti timp de 6 luni si nici bani sa te intretii. Cati sunt cei ce iti vor intinde o mana de ajutor? E un experiment, incearca-l. Odata ce l-ai facut, spune-le ca esti interesata de acest domeniu. Compara la final numarul celor ce ti-au oferit ajutorul cu cei ce te-au mustrat. Noi l-am facut, tot atunci am facut si curatenie in lista de “prieteni”.

Este hilar, amuzant si trist in acelasi timp. Ca natie, avem o problema grava in a judeca lucrurile din perspectiva celui din fata noastra. O expresie celebra la noi, e “rade ciob de oala sparta”. Pana si imnul tarii se numeste “Desteapta-te romane!”. Oare de ce?

Sa punem putin diferit intrebarea. Cine sunt EI pentru tine? Cei ce au pareri, opinii, critici, pretentii? Sunt prieteni? Nu o sa o luam de la capat, o sa iti spun doar atat si te las pe tine sa tragi concluziile mai departe. In opinia noastra, prietenul trebuie sa MERITE si mai apoi sa VREA. Faptul ca ii dai ascultare, e un favor, nu un drept. E un semn de respect dar nu o obligatie. Acest lucru trebuie sa fie reciproc si constant, indiferent de context.

De ce sa nu fii sincera cu tine? Te intereseaza domeniul, cunosti limba engleza intr-o tara in care nu esti pusa-n valoare nici macar pe bancile facultatii? Singura ta teama este de “gura lumii” ce “nu o astupa nici pamantul”? Te va costa. Nu doar bani insa. Societatea actuala e construita pe reguli nescrise, pe ipocrizie, pe foame. In timp ce unii nu dorm noaptea chipurile de grija ta, altii se ocupa cu salvarea planetei servind cafeaua din pahare de carton ce sunt la fel de poluante si costisitoare. Altii iubesc animalele dar nu adopta, ci platesc bani grei pentru un animal de rasa. Avem si noi o pisica in studio, nu e de rasa. E la fel de inteligenta si de frumoasa ca orice alta pisica insa. Acestei societati te-ai hotarat sa i te supui? In regula, nu te vom judeca si noi acum, este alegerea ta. Noi, cei imperfecti si neslefuiti de mandra societate, macar te respectam.